Отворена изложба о Милутину Миланковићу

Отворена изложба о Милутину Миланковићу


КОТОР ВАРОШ, 5. АПРИЛА – У галеријском простору которварошке кино-сале отворена је изложба о Милутину Миланковићу, коју је Савез иноватора Републике Српске организовао у оквиру априлских свечаности поводом 24. априла – Дана општине Котор Варош.

Изложбу је отворио начелник општине Зденко Сакан, који је рекао да је циљ изложбе да се млади боље упознају о открићима овог српског научника, те да би били мотивисани да се и сами баве науком.

Генерални секретар Савеза иноватора Љубиша Пашић истакао је да изложба представља албум стваралаштва и научних достигнућа Миланковића.

Он је уз Николу Теслу и Михајла Пупина један од српских великана. За разлику од Тесле и Пупина, за Миланковића се мало зна у његовом народу“, навео је Пашић.

Otvaranje izložbe 1

По његовим ријечима Миланковић је био свестран научник који је објединио бројне научне дисциплине и спојио их са математиком.

Резултат тога је његово животно дјело `Канон осунчања земље и његова примјена на проблем ледених доба`“, нагласио је Пашић.

Изложбена поставка са 26 постера на којима су приказани дјело и дотигнућа овог српског научника биће у Котор Варошу до 9. априла.

Директор Центра за културу, спорт и информисање Драган Зељковић рекао је да је изложба резултат сарадње са Савезом иноватора Републике Српске.

Надам се да ће ова сарадња бити настављена. Изложба је дио културних манифестација организованих овог мјесеца у нашем граду“, напоменуо је Зељковић.

Izložba 2

Миланковић /1879-1958/, који је био академик и професор Универзитета у Београду, аутор је низа научних радова из математике, климатологије, астрономије, геологије, геофизике, географије и грађевинарства.

У свијету је остао познат као аутор астрономске теорије климатских промјена којом је објаснио мистерију леденог доба.

Овог српског великана наука је сврстала у сам врх водећих умова 20. вијека.

Његово име носи по један кратер на Мјесецу и Марсу, као и један планетоид.