Прикупљено 138 доза крви


КОТОР ВАРОШ, 7. ЈУЛА – У трећој овогодишњој акцији добровољног давања крви у Котор Варошу прикупљено је 138 доза драгоцјене течности за потребе Завода за трансфузијску медицину Републике Српске.

Секретар општинског Црвеног крста Санела Кучук рекла је да се за данашњу акцију пријавила 181 особа, од којих 43 није могло дати крв због здравствених разлога.

Ово показује да су мјештани Котор Вароша савјесни и спремни да помогну. Посебно смо поносни на 12 суграђана који су први пут доборовољно дали крв. Крви треба увијек, да се не би десило да је пацијент чека, а нарочито је потребна у овом периоду када су почели годишњи одмори и ова прикупљена ће доћи у правом моменту“, истакала је Кучукова.

1

Она је нагласила даје у Котор Варошу све више добровољних давалаца крви, што је гаранција да ће увијек бити довољно ове течности.

Небојша Марић је данас дао крв 36. пут и каже да ће наставити даривати крв све док га здравље служи и ту је за свакога коме буде требала помоћ.

Препоручујем свима да дају крв, јер неће имати никакве посљедице по здравље. Осјећај давања крви је фантастичан, јер се тако помаже некоме, што даје једну дозу адреналина“, поручио је Марић.

2

Предсједник Комисије за анимирање добровољних давалаца крви Црвеног крста Котор Варош Душко Васиљевић рекао је да су грађани овог мјеста показали одговорност и солидарност да помогну другима.

У посљедњем периоду је повећана потрошња свих крвних група и константно расту захтјеви за концентрацију тромбоцита, тако да данашња акција много значи да се резерве попуне и да пацијенти добију жељене компоненте“, истакао је Васиљевић.

6

У Котор Варошу има више од 800 добровољних давалаца крви, а данашњу акцију организовао је општински Црвени крст, уз подршку привредника и локалне управе.