У току реализација пројекта модернизације система јавне расвјете


КОТОР ВАРОШ, 6. МАРТА – На подручју општине Котор Варош у току је реализација пројекта „Модернизација јавне расвјете“, у оквиру којег ће укупно бити замијењен 1341 комад лампи са ЛЕД свјетлосним тијелом.

Модернизација подразумијева демонтирање оригиналних свјетелћих тијела и искључивање истих са садашњег система за расвјету, те монтажа и прикључивање новог Лед свјетлећег тијела у садашњи систем јавне расвјете и монтажа нове лире на стуб гдје је то неопходно.

1

До сада су постављене лампе са ЛЕД свјетлосним тијелом на Новом Насељу и Рипишту, затим у насељу Доњи Варош /Улица Милана Тепића/ и Которишту. Замијељен је један дио лампи у насељима Котор и Чепак, а почели су и радови на модернизацији јавне расвјете у Улици Цара Душана /магистрални пут/, који ће бити окончани у предвиђеном року.

Биће набављени и уређаји за даљинско управљање и детекцију квара са пратећом веб апликацијом.

3

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је рекао да пројекат модернизације јавне расвјете има за циљ финансијску ефикасност, која ће се остварити кроз планиране уштеде од 70 одсто у односу на тренутну потрошњу у функционисању система јавне расвјете на подручју општине.

Осим знатно дугорочнијег трајања ЛЕД расвјетних тијела, значајне су уштеде у потрошњи електричне енергије, љепшег су изгледа и због специфичне боје свјетла и смањеног отпуштања топлине не привлаче инсекте тако да није потребно одржавање и чишћење“, истакао је Сакан и додао да ће и загађење животне средине бити знатно мање кроз смањење свјетлосне имисије.

4

Реализацијом пројекта модернизације јавне расвете уз релативно мала улагања постићи ће се и значајно повећање безбједности саобраћаја, а побољшаће се визуелна слика општине уз веома брз поврат уложених средстава кроз уштеду у потрошњи електричне енергије.