Саопштење Одјељења за привреду у вези мућења ријеке Врбање


КОТОР ВАРОШ, 12. АВГУСТА – На основу члана 8а став 2. Закона о водама донесена је Одлука о утврђивању вода првог реда објављена у Сл. Гласнику број 12/2018, на основу које је ријека Врбања сврстана у воде 1. реда.

Законом о водама чланом 16. став 4 је наведено да „Јавна установа ʻВоде Српскеʼ управља заштитним водним објектима из члана 15. став 1. тачка а овог закона на водама 1. реда и брине о њиховом намјенском коришћењу, одржавању и чувању“.

Дакле, искључива надлежност над ријеком Врбањом у складу са Законом о водама припада ЈУ Воде Српске Бијељина.

Предузеће Хаџирић Дадо доо, Врбањци бб, Котор Варош посједује Рјешење о водној дозволи за погон за дробљење и сепарацију камена и пијеска број: 01/4-4-2254-1/24 од дана: 04.04.2024. године издато од стране надлежне институције Јавна Установа „Воде Српске“ Бијељина.

Наведеним Рјешењем јасно су дефинисани услови под којима се издаје водна дозвола гдје је тачком 3.4. наведено да се таложник редовно одржава и чисти, односно одржава у функционалном стању, а тачком 3.5. да се суспендовани материјал након чишћења таложника организовано одлаже.

Тачком 3.7. наведено је да се само отпадне воде које задовољавају својим квалитетом могу пустити у крајњи рецепијент-ријеку Босанку, у складу са граничним вриједностима прописаним Правилником о условима испуштања отпадних вода у површинске воде.

Свједоци смо да се у претходном времену ријека Босанка замутила до те мјере да је као посљедица таквог замућења ријеке Босанке и ријека Врбања била замућена чему свједоче и грађани Котор Вароша.

Општинска инспекција је подузимала је мјере из своје надлежности и репресивно дјеловала према овом привредном субјекту, који се очигледно није придржавао одредби које налаже водна дозвола.

Такође, општинска инспекција је одмах по сазнањима и писмено обавијестила Републичку водну инспекцију као и Републичку еколошку инспекцију, те од истих тражила да се изврши контрола рада предузећа Хаџирић Дадо доо, Врбањци бб, Котор Варош, јер се очигледно не поштују мјере које су дате наведеном водном дозволом.

Дакле општина Котор Варош није учествовала у исходовању овакве једне дозволе.

Оно што свакако морамо нагласити је да општина Котор Варош није издала Рјешење о водној сагласности број: 01/5-5-3898/24 од дана: 24.05.2024. године којим је предузећу Хаџирић Дадо доо, Врбањци бб, Котор Варош, омогућена дислокација и вађење материјала из водотока ријеке Врбање у количини од 6035,63 m³.

Сагласност за вађење и дислокацију материјала је издала ЈУ Воде Српске Бијељина на основу Елабората за одржавање корита ријеке Врбање-локалитет „Врбањци“, урађен од стране ЈУ Воде Српске као и на основу Уговора о начину одржавања и чишћењу ријечног корита и водног земљишта, дислокацији и вађењу материјала из водотока ријеке Врбање на локалитету „Врбањци“, подручје општине Котор Варош, закљученог између ЈУ Воде Српске Бијељина и извођача радова Хаџирић Дадо доо, Врбањци бб, Котор Варош.

Уговор је закључен на основу проведене процедуре по расписаном јавном позиву за извођење радова дислокације и вађења материјала из водотока од стране ЈУ Воде Српске Бијељина, као и сагласности Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде на Елаборате.