Приоритет уклањање клизишта


КОТОР ВАРОШ, 18. МАЈА – Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић констатовала је да се у општини Котор-Варош интензивно ради на санирању посљедица од поплава, док је ситуација у Челинцу критична због недостатка воде за пиће и великих клизишта, на чијем уклањању ће радити тимови ресорног министарства и локалне екипе.
Ресорно министарство ће ангажовати стручне екипе из института за испитивање материјала и конструкције, али и остала стручна лица, која ће бити ангажована на мјестима која су захваћена клизиштима.

Голићева, која је данас посјетила Челинац и Котор-Варош, рекла је да су на неким дионицама клизишта врло опасна, тако да може доћи до угрожавања људских живота.
Ријеч је о мостовима који вежу насељена мјеста, гдје такође треба урадити испитивања да не би била угрожена безбједност људи, првенствено у одласку и доласку на посао“, истакла је Голићева.

Општина Котор-Варош пружиће сву потребну помоћ општини Челинац у оквиру комуналних дјелатности, а то се односи на водоснабдијевање.

Вода за пиће у цистерни биће доступна становницима Челинца у поподневним часовима до санације водовода, који је тешко оштећен у поплавама.

Голићева је нагласила да је неопходно да се сав отпад одвози на регионалну депонију у Бањалуку, јер су сада на снази посебна правила, а не одлуке које су биле актуелне прије проглашења ванредне ситуације.

Камиони са подручја которварошке општине биће ангажовани и за одвоз смећа из Челинца, да би се и на тај начин помогло овој општини.

На подручју општине Котор-Варош механизација ради непрестано у мјесним заједницама Грабовица, Шипраге и Крушево Брдо, гдје још има одрона и наноса смећа на путним правцима, што отежава саобраћај.

Начелник општине Котор-Варош Далибор Вучановић рекао је да ће у наредна два дана бити успостављена комуникација са мјестима која су и даље неприступачна.

Он је навео да су поплаве највећу штету причиниле у Мјесној заједници Забрђе, гдје је више од 100 домаћинстава било под водом.

Волонтери Црвеног крста и бројни грађани укључили су се у акцију достављања хране и воде за пиће становништву овог краја, а очекује се да током сутрашњег дана овај терен буде у потпуности приступачан.
С обзиром да је ситуација на подручју наше општине стабилизована у већој мјери, исказаћемо солидарност и хуманитарним акцијама донирати одређена средства најугроженијим општинама у Републици Српској, првенствено оним домаћинствима која немају кров над главом“, истакао је Вучановић.

Координација свих служби на терену је знатно олакшана у посљедња 24 часа, јер је подручје општине Котор Варош покривено електричном енергијом и сигналом фиксне и мобилне телефоније.