Значајан раст запослених и услова живота

Значајан раст запослених и услова живота


КОTОР-ВАРОШ, 31. ОКTОБРА – Заједничким пројектима локалне заједнице и инвеститора, у протеклих годину дана у Котор-Варошу запослено је 600 радника, а у плану је да до краја 2015. године број незапослених буде смањен за 20 одсто.

vucanovic-foto-660x330

Једна од значајних инвестиција која би требала бити реализована до краја године, у сарадњи са УНДП-ом, Фондом за заштиту животне средине и Комуналним предузећем “Бобас”, јесте изградње рециклажног дворишта, чија је вриједност 160.000 марака.
Начелник општине Далибор Вучановић у интервјуу Срни истиче да индустрија коже, текстила и обуће годишње запошљава до 10.000 радника у Републици Српској, у зависности од сезоне, а само у Котор-Варошу 2.000 радника.

Захваљујући страним инвеститорима, константно се повећава број запослених /тренутно 4.308/ – што је више од предратног нивоа.

Приоритет је стварање услова за нове производне капацитета у кожарској, машинској и дрвопрерађивачкој индустрији.

Најзначајнији пројекат у 2014. години јесте реконструкција кино сале. Вриједност ове инвестиције је 470.200 марака” – напомиње Вучановић.

Из буџета општине је издвојено 358.900 марака, док је УНДП БиХ у овом пројекту учествовао са 111.300 марака.

Једна од значајних инвестиција која би требала бити реализована до краја године, у сарадњи са УНДП-ом, Фондом за заштиту животне средине и Комуналним предузећем “Бобас”, јесте изградње рециклажног дворишта, чија је вриједност 160.000 марака.

Успостављањем система за одвајање и рециклажу отпада у општини биће смањена загађеност ријека Врбање и Врбаса чврстим отпадом.  Комунално предузеће `Бобас` смањиће трошкове превоза отпада на депонију у Рамиће, док ће са друге стране имати финансијску добит продајом сировине“, наводи Вучановић.

Са Владом Српске потписан је споразум о реализацији пројекта “Реконструкција и санација водоводне и изградња канализационе мреже”, чиме ће бити отклоњена могућност кварова на цијевима, а грађани ће имати бољу и чистију воду.

Tоком мајских поплава снабдијевање питком водом са јавног водовода било је редовно и поред оштећења на брани и изворишту Бијело поље, а након поплава додатно се погоршало стање локалних и некатегорисаних путева.

Покушаћемо да нађемо донаторе и кандидујемо пројекте како би санирали настале штете на путевима, које се процјењују на 2,5 до три милиона марака, само на инфраструктури“, појашњава начелник општине Котор-Варош.

Настављена је пракса стипендирања студената и ђака, као и дјеце погинулих бораца. За 98 стипендиста из буџета општине издвојено је 60.000 КМ.

У сарадњи са њемачком невладином организацијом “АСБ”, општина је финансирала пројекат социо–економског оснаживања жртава мина и њихових породица кроз пословну обуку и стварање могућности за запошљавање.

Вриједност овог пројекта је 93.000 марака, а запослено је 15 радника кроз пословне грантове.

Вучановић закључује да руководство општине Котор-Варош има визију запошљавања у индустрији, уз нагласак на велики извоз, што би требала да буде орјентација укупне економије Републике Српске.

Котор-Варош данас слави крсну славу – Светог апостола и јевађелисту Луку.