Которварошки привредници за примјер


КОТОР ВАРОШ, 1. СЕПТЕМБРА – Представници Подручне привредне коморе Бања Лука у сарадњи са општином Котор Варош одржали су састанак са привредницима на којем су разматране пословне могућности и сарадња локалне управе, привредне коморе и пословног сектора, с циљем унапређења привредног амбијента и економског развоја општине.

Racic i Vucanovic

Питања која су највише интересовала привреднике односила су се на реформске законе, доношење новог Закон о раду и који су подстицаји за привреду предвиђени у овој години.
Предсједник ППК Бања Лука Горан Рачић је похвалио напоре которварошких привредника који у континуитету проширују производне капацитете и отварају нова радна мјеста. Само до краја ове године биће отворени нови погони у фабрикама обуће Дермал и Спортек, а у току је изградња хала у предузећима Сим Техник и Механичке конструкције.
Развој, инвестиције и запошљавање су присутни у овој локалној заједници захваљујући подстицајима руководства општине и поједностављене процедуре регистрације предузећа и добијања грађевинских дозвола, што ме посебно радује. Управо из тог разлога Привредна комора ће настојати да обезбиједи повољан амбијент како би неке од својих активности које имају у региону привредници преусмјерили у Републику Српску“, рекао је Рачић.
Привредна комора има за циљ да системски мпомогне привредницима на нивоу државе, што је један од предуслова да свака општина буде конкурентна у региону.
„У Котор Варошу је примјетна одлична сарадња локалне власти и привредника, а резултат тога су респектабилне фирме које запошљавају велики број радника. Неопходно је задржати тај ниво и додатним олакшицама омогућити нова улагања“, закључио је Рачић.
Начелник Котор Вароша Далибор Вучановић је подсјетио да је ова општина извозно орјентисана са значајним суфицитом у спољнотрговинској размјени.
У сложеном пословном амбијенту охрабрује податак да наши привредници проширују производне капацитете, а руководство општине ће им у наредном периоду омогућити убрзане процедуре око њихових улагања, јер само тако можемо привући нове стране инвеститоре“, нагласио је Вучановић
У Котор Варошу, који је центар обућарске индустрије у РС, запослено је укупно 4.500 радника, а захваљујући константном отварању нових радних мјеста ова општина је престигла предратни ниво запослености.