Вучановић: Наставити тренд запошљавања

Вучановић: Наставити тренд запошљавања


КОТОР ВАРОШ, 30. ОКТОБРА – Општина Котор Варош се може похвалити чињеницом да представља огледан примјер сарадње локалне заједнице и привредних субјеката, јер је неколико хиљада радника запослено у индустријској производњи. Индустрија коже, текстила и обуће годишње запошљава до 10.000 радника у Републици Српској, у зависности од сезоне, а само у Котор Варошу 2.000 радника.
Захваљујући заједничким пројектима локалне заједнице, инвеститора и међународних организација у протеклих годину дана запослено је 500 радника и реализован значајан број пројеката.
Оно што охрабрује је отварање 6 нових производних хала, које ће омогућити запошљавање нове радне снаге у кожарској и машинској индустрији, тако да ће се до краја 2016. године број незапослених у которварошком крају смањити за 20 одсто“ рекао ја СРНИ Далибор Вучановић, начелник општине Котор Варош.
До краја наредне године биће реализован највреднији планирани пројекат „Санација и реконструкција градске водоводне мреже и проширење канализационе мреже“. Укупна вриједност пројекта је четири милиона КМ. Од тога су два милиона КМ кредитних средстава Европске инвестиционе банке, 1.400.000 КМ су грант средства Владе РС, а 600.000 КМ је учешће општине кроз радове који су завршени у протеклом периоду.
Главни циљ пројекта је побољшање и унапређење система водоснабдијевања и одвода отпадних вода на подручју општине, те смањење губитака воде у системима“, истакао је Вучановић.
На локалној путној мрежи општине Котор Варош имплементиран је пројекат изградње мостова и пропуста путева, који је заједнички реализован са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.
Санација путне инфраструктуре је један од приоритета у наредном периоду. Успјели смо санирати оштећења на путу према МЗ Липље, а асфалтирали смо и улице према приградским насељима Коториште и Баштина. Санирали смо оштећења на брани и изворишту Бијело поље, али и направити водоутврду на Марковића брани, што је један од предуслова спречавања евентуалних поплава“, додао је Вучановић.
Након тешке финансијске ситуације у првих шест мјесеци, када је општина Котор Варош била на привременом финансирању, сада је буџет стабилизован и обавезе се редовно измирују према свим корисницима.

У сарадњи са УНДП-ом и Ворлд Вижном обезбијеђени су засади малина за 27 корисника, а са њемачком невладином организацијом АСБ општина је финансирала пројекат Социо – економско оснаживање жртава мина и њихових породица кроз пословну обуку и стварање могућности за запошљавање у износу од 93.000 марака, којим је запослено 15 људи кроз пословне грантове.
У току је рализација 7 микро-капиталних уговора у вриједности 120.000 КМ са организацијама цивилног друштва у оквиру пројекта Јачања локалне демократије, што представља наставак успјешне сарадње са УНДП-ом.
Радује ме податак да су млади иницијатори ових пројеката, што ће значајно допринијети развоју цивилног друштва и општине Котор Варош“, рекао је Вучановић.
Настављена је пракса стипендирања студената и ђака, „вуковаца“ и ђака генерације, као и дјеце погинулих бораца. За 98 стипендиста из буџета општине издвојено је 69.000 КМ.
До краја ове године биће у потпуности реконструисан средњошколски центар „Никола Тесла“, један од најстаријих објеката у Котор Варошу, чиме ће се побољшати радно окружење за ученике који похађају наставу у овој образовној установи.
Ова локална заједница има визију и конкретна запошљавања у индустрији уз нагласак на велики извоз, што би требала да буде оријентација укупне економије Републике Српске. Тренд запошљавања и реализације пројеката биће настављен и у 2016. години.