Освештани бадњаци на подручју општине Котор Варош


КОТОР ВАРОШ, 6. ЈАНУАРА – Мјештани которварошког насеља Чепак ове године су били домаћини бадњаку, а дочек је организован у храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу.

DSCN5685

Након окупљања, бадњачка колона је кренула према Планама и Новом Насељу, да би након проласка кроз ужи центар града стигла пред храм у Котор Варошу, гдје се у присуству великог броја православних хришћана приступило освештању бадњака.

Службама бденија и паљењем бадњака у православним храмовима најављује се Рођење Спаситеља, чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена и као најрадоснији хришћански догађај.

Дјеца су се највише обрадовала обичају пијукања, чији је домаћини су ове године били Радослав и Алдијана Сејмановић, који су обезбиједили пригодне поклоне и слаткише за овај радосни догађај.

Кувано вино је обезбиједио Горан Микић, ватромет испред храма Рођења Пресвете Богородице Наталија Савановић , а чесницу је припремио Зоран Пуцаревић.

Вечерњу литургију служио је архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић, уз саслужење свештенства которварошког намјесништва.

Нарић је, поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића, вјерницима упутио божићну честитку у којој је свим которварошким парохијанима и људима добре воље пожелио срећне божићне празнике и да их прославе заједно са својим породицама и пријатељима, у срећи, радости и весељу уз традиционални поздрав: “Мир Божји – Христос се роди”.

Данас испраћамо божићни пост, у који се улази смирено и скромно, да би се достојанствено дочекао најрадоснији хришћански празник – Божић“, истакао је Нарић.

Дочеку бадњака у цркви Светог Великомученика Кнеза Лазара у Забрђу присуствовао је и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан, који је истакао да је Божић празник заједништва и породичног окупљања и треба да нас потакне на добра дјела како би међу нама било што више међусобног поштовања, људскости и разумјевања.

Бадњаци су освјештани и у осталим которварошким црквама у којима се окупио велики број вјерника.

Већина Которварошана ће Бадње вече провести у породичном окружењу окупљени око посне трпезе, а у раним јутарњим часовима ће походити храм Рођења Пресвете Богородице када је планиран Божићни уранак.