Озваничен почетак обнове осам стамбених јединица


КОТОР ВАРОШ, 24. МАЈА – У Котор Варошу је данас озваничен почетак обнове осам стамбених јединица за повратнике хрватске националности, укупне вриједности 233.202 КМ, што ће бити финансирано из кредита Саудијског развојног фонда.

DSCN6357

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, начелник ошштине Котор Варош Зденко Сакан и корисници пројекта САФ потписали су данас трипартитне уговоре.

Чордаш је рекао да је овај пројекат скоро двије године био блокиран у Сарајеву и да то не може да разумије, с обзиром да је ријеч о кредитним, а не донаторским средствима.

Прије два, три мјесеца у Сарајеву смо разговарали са људима из Саудијске Арабије и коначно смо успјели да `откочимо` реализацију овог пројекта“, рекао је Чордаш.

Он истиче да је највећи број кућа на простору БиХ и Републике Српске обновљен у првих пет година повратка.

Ово је стварност да након 25 година од избјеглиштва човјеку обнављамо кућу, а наша је дужност да у мјери у којој је то могуће испоштујемо жељу људи да се врате у своје куће у мјестима предратног боравка“, рекао је Чордаш.

Он је навео да су Влада Републике Српске и ресорно министарство у протеклом периоду имали добру сарадњу са руководством општине Котор Варош и да ће она бити настављена реализацијом нових пројеката.

“Обновићемо на подручју Котор Вароша укупно 69 стамбених јединица за избјегла и расељена лица српске, бошњачке и хрватске националности у вриједности од 2,5 милиона КМ“, навео је Чордаш.

Након потписивања трипартитног споразума, Чордаш је извођача радова – бањалучко Грађевинско предузеће “Гратод” увео у посао обнове куће Јосипа Зебе, чиме је озваничен почетак обнове осам стамбених јединица у Котор Варошу.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан каже да ова локална заједница и даље има потребу за донаторима када је ријеч о обнови стамбених јединица.

“Захваљујући ресорном министарству обновљају се куће на подручју наше општине и срећан сам због чињенице да ће свим корисницима бити омогућени нормални услови за живот“, рекао је Сакан и додао да је министар Чордаш дао значајан допринос да дође до обнове ових кућа.

DSCN6363

Перка Момић се захвалила што ће кућа њеног брата Јосипа Зебе бити обновљена, наводећи да је он то дуго чекао.

Мој брат је носталгичан и велика му је жеља да до Велике Госпе кућа буде обновљена како би мога преноћити у свом дому“, рекла је Момићева.

Пројекат реконструкције стамбеног фонда финансира се из кредита Саудијског развојног фонда у износу од 15 милиона америчких долара.

Ова средства су намијењена за реконструкцију 917 стамбених јединица у БиХ за избјеглице и расељена лица у мјесту предратног боравка.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске спроводи пројекат и пружа помоћ у обнови индивидуалних стамбених јединица за укупно 374 породице, од чега на подручју Српске 111, а на подручју Федерације БиХ 263.

Укупна планирана вриједност изградње 374 стамбених јединица износи 11,3 милиона КМ.