Одржана показна вјежба теренске екипе Црвеног крста


КОТОР ВАРОШ, 10. ЈУНА – 80 дјечака и дјевојчица и припадници Ватрогасног друштва Котор Варош учествовали су данас у Товладићу на показној вјежби Вишенамјенске теренске екипе Црвеног крста Котор Варош, која је имала за циљ подизање свијести млађе популације како да реагују у случају елементарних непогода.

DSCN6483

Чланови тима демонстрирали су акцију спашавања дјеце у случају земљотреса, пружању прве помоћи, њиховог смјештаја послије евакуације, активирање службе тражења и психо-социјалну подршку угроженима, који су доживјели трауме.

Секретар општинске организације Црвеног крста Котор Варош Борислав Брборовић је истакао да Вишенамјенска теренска екипа броји 14 чланова, који имају специфичне задатке приликом интервенција.

Овом вјежбом се приказао један од могућих сценарија у којем је наша екипа дјеловала када смо након катастрофе и земљотреса ослоњени на сопствене снаге, знање и ресурсе“, рекао је Брборовић.

Након завршене вјежбе командир Вишенамјенске теренске екипе Војислав Главаш је предао рапорт команданту општинског штаба Цивилне заштите Зденку Сакану, начелнику општине Котор Варош.

Имајући у виду да су разне катастрофе све чешће у свијету и у нашем окружењу важно је да се током године организују овакве вјежбе и тако опреме специјалне јединице за дјеловање у ванредним околностима“, нагласио је Сакан.

DSCN6485

Чланови Вишенамјенске теренске екипе Црвеног крста су организовали и три радионице, гдеј су се дјеца упознала са основама пружања прве помоћи, о злоупотребама дрога и болестима овисности и о трафикингу.

Данашња показна вјежба је изведена у оквиру пројекта „Коалиција дјетета“, који једним дијелом финансира хуманитарна организација Ворлд вижн.