Шаховски турнир окупља велемајсторе из региона


КОТОР ВАРОШ, 19. ЈУЛА – У Котор Варошу у недјељу (23. јули) почиње трећи Међународни шаховски турнир “PST – international chess tournament” на којем ће учествовати преко 50 такмичара из БиХ, Србије и Црне Горе.

DSCN5243

Директор турнира Предраг Тешић је рекао да ова манифестација, која ће трајати четири дана, има завидан рејтинг и да се ове године очекује долазак великог броја шаховских велемајстора.

Турнир се игра по швајцарском систему – ФИДЕ варијанта. Биће играно седам кола уз темпо игре од 90 минута по играчу за цијелу партију и додатак од 30 секунди по потезу, почев од првог потеза“, истакао је Тешић и нагласио да је генерални покровитељ Влада Републике Српске.

Уписнина за турнир износи 30 КМ у случају ране пријаве до 20. јула, а након тог датума биће 40 марака. Крајњи рок за пријаве је на дан почетка турнира до десет часова.

Наградни фонд турнира износи 5.000 КМ и биће подијељен на редовне и специјалне награде. Побједнику турнира припашће 1.000 КМ, другопласираном 700 КМ, трећепласираном 500 КМ, а новчано ће бити награђени играчи који заузму првих осам позиција.

Специјалне награде биће додијељене играчима на основу рејтинга, а биће награђена и најбоља шахисткиња, ветеран преко 65 година, кадет до 18 година и најбољи играч домаћина – Шаховског клуба Котор Варош.

Главни судија је Мирза Миралем, а његов помоћник, савезни судија Немања Шипка, управо је на овом турниру прије двије године испунио норму за ФИДЕ судију.

Организатори турнира су Шаховски клуб Котор Варош и которварошко Удружење грађана “Центар младих”.