Одржан састанак Привредног савјета


КОТОР ВАРОШ, 19. ЈУЛА – Начелник општине Котор Варош и предсједник Привредног савјета Зденко Сакан упознао је чланове овог тијела на данашњем састанку о добијању потврде о испуњености критеријума програма сертификације општина са повољним пословним окружењем.

DSCN6796 (1)

Добијање сертификата је својеврсна потврда да је општина Котор Варош у сваком тренутку на располагању локалној пословној заједници и потенцијалним иностраним инвеститорима те да се учинио максимум на уклањању постојећих административних баријера у пословању“, нагласио је Сакан.

Начелник Сакан је упознао присутне о плановима који су реализовани од претходног састанка до данас, као и са чињеницом да су почели радови на регионалном путу Р-413 Котор Варош – Кнежево, који би требали бити готови до краја године.

Неопходно је да до наредног састанка Одјељење за стамбено комуналне послове и Одјељење за просторно уређење ураде измјену Одлуке о општинским таксама и умањење тражених такси.

Убрзо ће бити завршени радови на мосту према предузећу Сим Техник, а планом капиталних инвестиција је предвиђено да се један дио средстава ове године издвоји за изградњу водовода према Мјесној заједници Забрђе.

Секретар Подручне привредне коморе Бањалука Александар Љубоја је презентовао финансијске резултате пословања привреде на подручју општине Котор Варош.
Он је том приликом нагласио да би се у оквиру ГИЗ пројекта увођења дуалног система образовања и ангажовањем страног експерта из Њемачке обезбиједили предуслови за кооперативно образовање у занатско-техничким профилима, оријентисаних на потребе привреде.

Поједини чланови Приредног савјета су мишљења да би преквалификација радника овим путем довела до још већег одлива радне снаге са ових простора, те да је неопходан системски приступ државе да се ријеши проблем адекватне радне снаге.

Привредна комора Републике Српске је тражила ревизију од Завода за запошљавање у погледу евиденције незапослених који су на бироу, јер је симптоматично да се општина сусреће са проблемом радне снаге а на радници са бироа се не пријављују на понуде за посао.

На наредном састанку представници Одјељења за просторно уређење и Одјељења за стамбено-комуналне послове требају информисати чланове Привредног савјета о стању предмета употребне дозволе Спортске дворане у оквиру СШЦ „Никола Тесла“.