45.000 КМ за модернизацију пута у Подбрђу

45.000 КМ за модернизацију пута у Подбрђу


БАЊАЛУКА, 5. ЈАНУАРА – Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан потписали су данас у Бањалуци споразум о финансирању пројекта “Модернизација пута у насељу Подбрђе – општина Котор Варош”, чија је вриједност 45.000 КМ.
Чордаш је истакао да је реализација инфраструктурних пројеката у повратничким заједницама веома важан сегмент одрживог повратка.

“Настојимо их подржавати у складу са могућностима, а паралелно с тим радимо и на континуираном обезбјеђивању стамбених рјешења за повратнике и расељена лица”,
истакао је Чордаш.
DSCN2481
Он је додао да је 45.000 КМ обезбијеђено путем реализације Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за 2017. годину.

Сакан је истакао да је, захваљујући ресорном министарству, претходних година на простору ове општине реализован велики број пројеката који су знатно унаприједили квалитет живота повратника, расељених лица и свих становника те локалне заједнице.

Он је Чордаша упознао о тренутном стању у општини, показавши спремност да се одлична сарадња са ресорним министарством настави и у овој години путем реализације инфраструктурних и других пројеката значајних за повратнике и расељена лица.

Из Министарства за избјеглице и расељена лица саопштено је да су, с циљем побољшања положаја повратника у Котор Варошу, недавно уручени кључеви за осам обновљених кућа хрватских повратника.

Куће су обновљене у оквиру спровођења Пројекта обнове стамбених јединица /САФ/, а у току је и реализација Регионалног програма стамбеног збрињавања /РСП/, у оквиру којег ће у овој општини путем Потпројекта БХ2 бити обновљено укупно 38 кућа за избјегла и расељена лица бошњачке, хрватске и српске националности.

У припреми је и спровођење Потпројекта БХ4, чијом ће реализацијом бити изграђено 20 кућа за повратничке породице.

“Три индивидуалне стамбене јединице изграђене су путем реализације Пројекта реконструкције стамбеног фонда /ОПЕЦ/, а укупна вриједност ова три пројекта која се реализују на простору которварошке општине износи око 2,5 милиона КМ”, навели су из ресорног министарства.