Дејан Пикула тријумфовао у Котор Варошу

Дејан Пикула тријумфовао у Котор Варошу


КОТОР ВАРОШ, 1. АВГУСТА – Тријумфом велемајсторског кандидата Дејана Пикуле из Аранђеловца, у Котор Варошу је данас завршен Четврти међународни шаховски турнир, који је окупио 41 такмичара из Француске, Србије, Македоније и БиХ.

Пикули је припало прво мјесто са 6 освојених бодова из седам одиграних кола.

Велемајстор Миодраг Савић из Зворника је освојио друго мјесто према додатним критеријумима /средишњи Бухолц систем/ са освојених 5,5 поена, колико је имао и трећепласирани велемајстор Милан Вукић из Бањалуке.

DSCN8274

Пикула је похвалио организацију турнира и истакао да је овогодишње издање било најјаче по квалитету пријављених играча.

Играо сам веома добро комплетан турнир, нисам изгубио ниједну партију, а снаге сам одмјерио са четири велемајстора. Ово ће ми добро послужити као припрема за предстојећи турнир у Ваљеву, као и за згуснут календар такмичења који ме очекује до краја године“, истакао је шаховски репрезентативац Србије Дејан Пикула.

Најуспјешнија шахисткиња је Маша Максимовић из Бањалуке, најбољи такмичар у кадетској конкуренцији је Бојан Максимовић из Бањалуке, док је у конкуренцији ветерана највише успјеха имао Которварошанин Слободан Тешић.

Награђени су и Драган Станковић и Душан Секулић, који су остварили најбоље рејтинг резултате до 2.000 и 2.200 ФИДЕ бодова.

DSCN8269

Од домаћих такмичара највећи успјех је остварио Златко Крагић, а његов клупски колега Даниел Милекић је петим мјестом у генералном поретку са пет освојених бодова стекао титулу Фиде мајстора.
Овај турнир је, уз претходна два која су одржана у Шипрагама и Бањалуци у протеклих шест дана, бодован за “Врбања куп 2018”, а коначни побједник је велемајстор Миодраг Савић из Зворника са 21,5 освојених бодова.

Похвале свима који су организовали ова три турнира, што је ријеткост на простору бивше Југославије. Одлични услови за игру и врхунски играчи одлика су турнира у Котор Варошу, који из године у годину подиже стандарде када је организација у питању“, нагласио је Савић.

DSCN8263

Дипломе и новчане награде најуспјешнијим такмичарима уручио је директор турнира Предраг Тешић, који је посебно похвалио учешће великог броја младих шахиста и најавио да ће се наредне године играти девет кола.

Организатори турнира, чији је наградни фонд износио 5.000 КМ, су Шаховски клуб “Котор Варош” и Удружење грађана “Центар младих”, а покровитељи Влада Републике Српске и општина Котор Варош.