Котор Варош – примјер добре праксе у области привреде и економског развоја


КОТОР ВАРОШ, 22. АВГУСТА – У условима у којима Република Српска доживљава највећи негативни миграциони и популациони салдо од свог оснивања општина Котор Варош представља примјер добре праксе у области привреде и економског развоја, закључак је Привредног форума који је вечерас одржан у Котор Варошу у присуству 40 локалних привредника.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић је истакао да је примјер ове локалне заједнице од стратешке важности у циљу не само економског раста и развоја, него и осигурања останка људи на нашим просторима.

Да би се побољшао привредни амбијент у Републици Српској једна од кључних ствари је смањење пореза и доприноса на плате, који су превисоки, што рад чини скупим и не стимулише запошљавање“, истакао је Иванић и додао да је потребна промјена имиџа земље како би се привукле инвестиције.

DSCN8333

По ријечима Иванића велики проблем је хронични буџетски дефицит, који је довео до великих задужења, а пореска оптерећења су произвела сиву економију.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је у обраћању локалним привредницима поручио ова локална заједница има формирану привреду, која је успостављањем Привредног савјета још више унапријеђена.

Котор Варош зависи од својих привредника, они су кичма развоја општине, и да нема њих ни наша локална заједница не би била ту гдје јесте“, рекао је Сакан.

DSCN8331

Он је нагласио да и поред тога постоје поједини проблеми са којима се привреда сусреће, попут недостатка квалификоване радне снаге и анализирања пројекција будућих инвестиција и за ту намјену потребног броја радника.

На Привредном форуму, чија је тема била „Привреда као стратешки национални интерес – улога и значај локалне заједнице“, говорили су још доцент на Економском факултету у Бањалуци Јелена Тривић, експерт у области пореске политике магистар Предраг Дудуковић и експерт у области банкарства доктор Мирјана Стојановић.