Uspješno završena školska godina


Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabžija razgovarao je danas sa načelnikom opštine Kotor Varoš i direktorima obrazovnih ustanova na području ove opštine o završetku tekuće školske godine. Konstatovano je da je školska godina uspješno privedena kraju, ali i da je postojao ozbiljan problem u područnoj školi u Vrbanjcima, gdje je 115 djece izgubilo školsku godinu.

Mi želimo da stvorimo pretpostavke za normalno odvijanje nastave u narednoj školskoj godini, da učenicima vratimo povjerenje u rad lokalne zajednice i da pravosudne institucije donesu takve presude koje će biti u skladu sa ustavom Republike Srpske i svim ostalim zakonima u BiH“, rekao je Mutabdžija novinarima.

Po njegovim riječima ova lokalna zajednica je snažno opterećenja dugogodišnjim neinvestiranjem u infrastrukturu školskih objekata. Pitanje mokrih čvorova, grijanja i stolarije je neadekvatno.

To je problem na koji moramo obratiti pažnju i u tom cilju već smo dali zadatke direktorima da svaka škola uradi projekat najurgentnijih investicija i da ćemo se ovdje ponovo sastati početkom jula mjeseca da vidimo na koji način ćemo riješavati taj problem“, dodao je Mutabdžija.

Direktorka JU OŠ “Sveti Sava” Kotor Varoš Slađana Šubara je istakla da je posjeta ministra nastavak uspješne saradnje škola sa ministarstvom prosvjete i kulture, ali da ostaje problem škole u Vrbanjcima i neprihvatanja plana i programa nastave Republike Srpske od strane bošnjačke djece.

Nama je žao što se to desilo, ali činimo sve da nova školska godina počne uspješno na radost naših đaka i roditelja i ja se nadam da ćemo ove probleme prevazići zajedničkom saradnjom i stvaranjem što boljih uslova za što bolji rad u školi“, naglasila je Šubara.

Rukovodstvo lokalne zajednice će se uključiti u problem rješavanja aktuelnih problema u obrazovnim ustanovama. Načelnik Vučanović je istakao da je neophodno pronaći i druge vidove finansiranja kako bi se što spremnije dočekala nova školska godina.

Stvarna diskusija se vodila u pravcu neadekvatnosti i opremljenosti objekata u kojima se odvija nastava i o bezbijednosti učenika u tim objektima. Problemi su dešifrovani i na nama je da ih do početka nove školske godine pokušamo riješiti“, rekao je Vučanović.

Nakon razgovora u kabinetu načelnika ministar Mutabdžija je posjetio Osnovnu školu “Sveti Sava” i upoznao se sa problemima koji su prisutni u ovoj obrazovnoj ustanovi